De kleine prins

De kleine prins

De kleine prins

Waarvoor zijn de doornen ? Doornen dienen nergens voor - dat is puur ondeugendheid van de bloemen... En ik geloof er niets van ! Bloemen zijn zwak en goedgelovig. Ze stellen zichzelf zoveel mogelijk gerust. Ze denken dat ze héél afschrikwekkend zijn met die doornen... Sinds miljoenen jaren krijgen de bloemen doornen. En sinds miljoenen jaren eten de schapen toch die bloemen op. Als iemand van een bloem houdt waarvan er maar één bestaat op al die miljoenen sterren, dan hoeft hij maar naar de sterren te kijken om zich gelukkig te voelen. Dan zegt hij bij zichzelf; "daar ergens is mijn bloem". Die éne bloem was op een dag ontkiemd uit een zaadje van onbekende oorsprong en de kleine prins had dat sprietje erg goed in het oog gehouden omdat het niet op andere sprietjes leek.

Wat betekent tam ? Dat is nogal een vergeten woord , zei de vos. Het betekent 'verbonden'. Jij bent voor mij maar een klein jongetje, als alle andere kleine jongetjes. En ik heb je niet nodig. Ik ben voor jou een vos als alle andere vossen. Maar als je me tam maakt, dan zullen we elkaar nodig hebben. Dan ben je voor mij enig op de wereld en ben ik voor jou enig op de wereld... Ik begin het te begrijpen, zei de kleine prins. Er is een bloem.... die heeft mij geloof ik tam gemaakt....